برنامه سلامت باشید مورخ -90/5/2

آیا روزه گرفتن باعث سلامتی چشم می شود؟ اعمالی که خدا برای ما قرار داده فلسفه ی زیادی دارد. ما باید بتوانیم حداکثر استفاده را از این فرصت ها ببریم. روزه داری می تواند باعث سلامت جسم و روح بشود. این سلامتی مهم است و ما باید آنرا بدست بیاوریم. بیماریهایی که در چشم ایجاد می شود بخصوص بیماریهایی که ناشی از اختلالات متابولیک و اختلالات تغذیه ی است مثلا افزایش چربی و قند، قطعا انسانی را که روزه دار است و مدتی غذا نمی خورد اینها می تواند باعث سلامت چشم بشود زیرا باعث سلامت بدن می شود. هرجا که سلامت بدن را خواهیم داشت سلامت چشم را هم خواهیم داشت. پس فرد سالم اگر روزه بگیرد باعث سلامت چشم و بدنش می شود و باعث سلامت روح خواهد شد.

در مورد عیوب انکساری چشم توضیحاتی بدهید و آیا با وجود این عیوب می شود روزه گرفت؟ ما برای اینکه با محیط ارتباط بگیریم خدا برای ما چشم آفریده است که بتوانیم با آن اطراف و فرزندان مان و ... را ببینیم و با آنها ارتباط برقرار کنیم. برای اینکه این ارتباط برقرار بشود ما باید تصویر خوبی داشته باشیم. این وقتی ایجاد می شود که تصویر از سطح قرنیه روی شبکیه منعکس بشود و فوکوس یا تنظیم می شود و ما می توانیم خوب بینیم. اختلالات عیوب انکساری وقتی اتفاق می افتد که این تصویر واضح روی شبکیه ایجاد نشود. مثل یک دوربین عکاسی که تنظیم نیست و وقتی با آن عکس بگیریم عکس تار می شود. در این صورت می گویند که فرد عیب انکساری دارد که شامل سه قسمت است. نزدیک بینی، دوربینی و آستیگمات. وقتی انسان بتواند نزدیک را خوب ببیند یعنی تصویر در جلوی شبکیه بیفتد و نتواند دور را خوب ببیند به این فرد نزدیک بین می گویند. وقتی تصویر پشت شبکیه بیفتد و نه نزدیک و نه دور را خوب ببیند به آن دوربینی می گویند. وقتی حالت کروی قرنیه از بین برود و در بعضی از محورها تصویر جمع بشود و در بعضی از محورها تصویر جمع نشود مثل فردی که بعضی خط ها را خوب می بیند و بعضی خط ها را خوب نمی بیند آستیگماتیسم می شود.

کسی که عیب انکساری دارد نگران است که نکند عیب انکساری اش تشدید بشود. عیب انکساری تا سن بیست سال تقریبا ثابت می شود. در سن نوجوانی و جوانی باید فرد معاینه بشود بخصوص در سن بلوغ که شماره چشم بالا می رود و این طبیعی است زیرا همان طور که بدن انسان رشد می کند چشم هم رشد می کند و این رشد چشم باعث می شود که شماره تغییر بکند . دراین موارد والدین به بچه تاکید می کنند که نکند روزه بگیری و شماره ی چشمت بالا برود. این تغییرات عیوب انکسار چشمی ربطی به روزه ندارد. این تغییر، تغییر کاملا فیریولوژی است و کاملا طبیعی است و علت آن هم رشد چشم است. غذا خوردن یا نخوردن تاثیری ندارد و نباید باعث نگرانی بشود . معمولا عیوب انکساری تا بیست سال ثابت می شود مگر اینکه بیماری خاصی در بدن باشد که باعث بشود که عیوب انکساری تغییر کند . مثلا بعضی ها بیماری قرنیه یا بیماری قوز قرنیه دارند. کسانی که این تغییرات را دارند باید به پرشک مراجعه کنند تا ببیند که چرا بعد از بیست سالگی نمره ی چشمش تغییر می کند. عیوب انکساری مشکل شایعی در همه ی جای دنیا است. حدود سی درصد مردم کشور ما عیب انکساری دارند یعنی نزدیک به هفده میلیون نفر می شود. کسی که عیب انکساری دارد از نظر ما بیمار نیست و کاملا طبیعی است . فقط تصویر در شبکیه اش تشکیل نمی شود و این کاملا عادی است . امروزه این عیوب قابل درمان است. شایع ترین بیماری چشم عیوب انکساری است. برای ورود به ماه رمضان کسانی که عیب انکساری دارند با هر شماره ای حتی بالا می توانند روزه بگیرند و منعی برای آنها وجود ندارد اگر عیب دیگری نداشته باشد. خوب است که ما این یک ماه را از دست ندهیم و از آثار سلامت جسمی و معنوی آن بهره ببریم. درعیب انکساری تغذیه خیلی نقشی ندارد. تغذیه ی چشم بصورتی است که اگر حداقل مواد به آن می رسد انجام می گیرد و نیاز به تغذیه ی خاص ندارد مگر اینکه در یک سن خاص سوءتغذیه شدید باشد. اگر ویتامین A به بچه نرسد یا فردی که اسهال و استفراغ او مزمن شده باشد و ویتامین به چشم نرسد.

گفتگوی برنامه سلامت باشید با موضوع درمان های ایرپلنت چشمی، مورخ-1389/9/13

سوال – درمان های ایملنت های چشمی از چه زمانی به نتیجه رسید؟
پاسخ – ما در درمان رایج بیماری ها شایع ترین درمانی که ما از آن استفاده می کنیم استفاده از دارو است . سالهای سال است که ما دارو را بعنوان درمان بیماریها شناخته ایم و برای هر بیماری یک دارویی را تعریف می کنیم . علم نوین پزشکی دنبال راه کارهایی است که خارج استفاده از دارو باشد و راه کارهای جدید باشد . بعنوان مثال می توانم سلول های بنیادین را نام ببرم . علمی است که برای درمان بیماریها از آن استفاده میشود بنام سلول درمانی است . امروزه ژن تراپی یکی از راههای درمانی است . راه جدیدی که در دهه ی اخیر مطرح شده است استفاده از نسوج زنده برای درمان بیماری ها است که اصطلاحا به آن بایا ایرپلنت میگویند . بایا یعنی زنده و ایرپلنت یعنی آنچه در بدن از آن استفاده میشود . این علم کاملا جدید است برای آینده ی بیماری ها خیلی موثر است . مثلا دریچه های قلب که قبلا از دریچه های مصنوعی استفاده میشد . دریچه های فلزی ، خوکی و ... ولی امروزه می بینیم که از دریچه های زنده استفاده میشود . و یک آینده ی خوبی را برای پزشکی روشن کرده است . در چشم پزشکی در دهه ی اخیر استفاده از نسوج زنده رایج شده است . مقالات بایا ایرپلنت چشمی برای سال 2009 و 2010 است .

گفتگوی برنامه سلامت باشید با موضوع درمان‌های جدید در بیماری‌های قرنیه، مورخ 90/3/11

سوال – در مورد درمان های جدید عیوب انکساری چشمی توضیحاتی بفرمایید .
پاسخ – شایع ترین بیماری عیوب انکساری چشم است. هیچ کسی در طول زندگی اش از عینک بی نیاز نیست. اگر ما عینک هم نمی زنیم در یک سنی لازم داریم که عینک بزنیم مثل پیرچشمی که شایع است. عیوب انکساری را می توانیم جزو زندگی انسان بدانیم. بعضی ها از بچگی نیاز به عینک دارند، بعضی ها در جوانی و بعضی هاهم در سن پیری نیاز به عینک دارند. دانشمندان همیشه دنبال این بودند که به طرق مختلف این مشکل را حل بکنند. اولین چیزی که عیوب انکساری را می توانست حل بکند عینک بود. بعد از عینک، لنز را درست کردند که به آن عینک نامرئی می گفتند. با گذاشتن لنز روی عدسی چشم مشکل را حل می کردند تا اینکه دانشمندان راههای جدیدتری پیدا کردند. اولین چیزی که در عیوب انکساری توانست انقلابی ایجاد بکند شخصی بنام فیودروف بود که در روسیه بطور اتفاقی کسی را که دچار تصادف شده بود و قرنیه اش پاره شده بود، متوجه شد که عیوب انکساری او حل شده است و او اصلاح عیوب انکساری را با چاقوی الماس درست کرد. این از بیست و پنج سال پیش شروع شد و او توانست عیوب انکساری را برطرف کند. تا اینکه لیزرهایی کشف شد که می توانست در قرنیه برش ایجاد بکند و این هم به این ترتیب بود که یک افسر ارتش در امریکا لیزر را که برای سلاح استفاده می کردند بطور اتفاقی به چشمش خورد و چشم پزشکی که او را معاینه کرد دید که لیزر توانسته قرنیه او را خراش بدهد و عیوب انکساری او را برطرف کند از آن موقع کشف شد و از آن موقع کاربردی شد.

فایل صوتی زیر توضیحاتی در مورد مراقبت از چشم در برابر صدمات ارائه می دهد.